0

Co jeść zimą? Aby skóra była zdrowa, świetlista i nawilżona

Zdrowa dieta, bez względu na porę roku, to taka, która jest odpowiednio zbilansowana, tj. przygotowana zgodnie z tzw. piramidą żywieniową. Twórcą takiej piramidy, czyli po prostu grafiki przedstawiającej rodzaje i ilości pokarmów oraz aktywności fizyczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w Polsce jest Instytut Żywności i Żywienia.

piramida żywieniowa

W okresie jesienno-zimowym wiele osób zmaga się z przesuszoną, zaczerwienioną skórą. Która ze względu na panujące w tym czasie warunki pogodowe wymaga szczególnej pielęgnacji. Większość osób borykających się z tego typu dolegliwościami, stara się dbać o kondycję cery poprzez dobór odpowiedniej i silnie nawilżającej pielęgnacji. W formie różnego rodzaju kremów, serum i masek. Okazuje się jednak, że to, jak prezentuje się skóra, wynika nie tylko z prawidłowo dobranych zabiegów kosmetycznych, ale również zależy od naszych codziennych wyborów żywieniowych.

Pierwsza zasada – nawadniaj się

Prawidłowe nawodnienie często kojarzy się przede wszystkim z wypijaniem odpowiedniej ilości wody, jednak nie jest to jedyny sposób na zwiększenie dziennej puli wypijanych płynów oraz musi iść w parze z utrzymaniem równowagi elektrolitowej, a do tego niezbędne jest dostarczenie składników mineralnych. Ich źródłem mogą być soki, które są bogate nie tylko w składniki mineralne, ale również w wiele antyoksydantów potrzebnych do obrony np. przed zanieczyszczeniem środowiska (smog) w okresie jesienno-zimowym. Warto też podkreślić rolę warzyw
i owoców w procesie nawodnienia. Są to produkty naturalnie zbudowane z dużej ilości wody. W celu dobrania odpowiedniej ilości wody warto posłużyć się obecnie panującymi normami, według których dzienne zapotrzebowanie na płyny wynosi 30 mililitrów na kilogram masy ciała przy umiarkowanej aktywności fizycznej.

Marchewka, doda ci blasku

Witamina A, zawarta w postaci prowitaminy A w marchewce to prawdziwy cudotwórca w walce z problemami skórnymi! Skutecznie wpływa na odnowę naskórka, spowalnia procesy starzenia, poprawia jędrność i koloryt cery oraz niweluje drobne zmarszczki. Dodatkowo chroni przed szkodliwym działaniem promieni UVA oraz redukuje przebarwienia.

Dziennie powinniśmy spożywać minimum 400 gramów owoców i warzyw. 

Pamiętaj o witaminie E

Witamina E jest powszechnie znana jako witamina młodości, która efektywnie neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za szybsze starzenie organizmu. Korzystnie wpływa na produkcję kolagenu, przez co ma działanie silnie nawilżające i ujędrniające. Przeciwdziała rogowaceniu naskórka, a także koi wrażliwą i podrażnioną skórę. 

Idealnym zimowym warzywem, zawierającym mnóstwo składników sprzyjających zdrowej cerze, jest dynia. Jest nie tylko niskokaloryczna, ale też bogata w witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, K, PP i karoten. Zawiera m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Ponadto odkwasza organizm i wzmacnia odporność. Dlatego w diecie o tej porze roku dynia powinna się znaleźć.

Bibliografia:
1. https://dietolubni.pl/piramida-zywieniowa-jak-ja-czytac/